Plan na zdrowe życie Twojego dziecka

The young pregnant woman with carrots

Drodzy rodzice, czy wiecie, jak olbrzymi i realny wpływ macie na zdrowie waszego dziecka, długość i jakość jego życia?

Już w okresie planowania ciąży, możecie „zaprogramować” zdrowie maluszka na całe życie. Wyniki badań pokazują, że prawidłowa dieta, właściwa masa ciała oraz niezbędna suplementacja w okresie przed ciążą pozwalają na zmniejszenie ryzyka wielu powikłań w okresie ciąży, jak cukrzyca ciążowa czy nadciśnienie. Opracowując zalecenia żywieniowe dla kobiety planującej ciążę i będącej w ciąży, mogę wykorzystać dobrodziejstwa nauki w postaci badań nutrigenetycznych, określających wpływ genów na matabolizm poszczególnych składników odżywczych oraz nietolerancje i nadwrażliwości pokarmowe. Oczywiście mogę przygotować zalecenia na podstawie norm Instytutu Żywności i Żywienia, ale będą się one opierać na założeniu, że wszystkie kobiety mają takie same potrzeby żywieniowe co nie jest prawdą. Badania nutrigenetyczne pozwalają mi na sformułowanie spersonalizowanych zaleceń żywieniowych, czyli dostosowanych do indywidualnych potrzeb każdej kobiety, co może stanowić warunek konieczny do zachowania pełni zdrowia kobiety, jak i jej przyszłego dziecka. Badania stanowią potężną motywację do przeprowadzenia głębokich zmian w sposobie żywienia i stylu życia. Wykonując je przed zajściem w ciążę, możemy tak zaplanować sposób żywienia, aby przeciwdziałać nadmiarom i niedoborom składników odżywczych w życiu płodowym, chroniąc przed rozwojem szeregu powikłań zdrowotnych w okresie dorosłości. Warto, aby tata również przygotował się do ciąży😊, bo przecież połowa materiału genetycznego pochodzi od niego.

Dziś już z pewnością wiemy, że najważniejszym czasem dla programowania zdrowia dziecka jest okres płodowy, a potem pierwsze trzy lata jego życia. Jest to czas niezwykle ważny w profilaktyce szeregu chorób przewlekłych, jak otyłość, nadciśnienie, cukrzyca, nowotwory, choroby neurodegeneracyjne. Do trzeciego roku życia wszelkie potrzeby żywieniowe dziecka powinny być zaspokojone w najwyższym stopniu. Badania nutrigenetyczne umożliwiają optymalizację sposobu odżywiania dzieci, co zapewnia im najlepszy rozwój. Są nieinwazyjne i można je wykonać już u 4-miesięcznego dziecka.

Do trzeciego roku życia kształtuje się mózg, a co 1 sekundę powstają 2 mln synaps pomiędzy komórkami nerwowymi. W wieku trzech lat dziecko osiąga 85% masy mózgu osoby dorosłej. Najintensywniej rozwija się jego układ odpornościowy, i wszelkie zaniedbania żywieniowe negatywnie wpływają na poziom ciał odpornościowych. Dojrzewa układ pokarmowy, od którego zależy efektywność trawienia i wchłaniania. Pierwsze trzy lata życia dziecka to czas, w którym następuje programowanie metabolizmu i utrwalenie wielu procesów fizjologicznych odpowiedzialnych za kontrolę apetytu i regulację energetyczną. Dojrzewają nerki i wątroba odpowiedzialne za detoksykację organizmu. To czas kształtowania właściwych nawyków żywieniowych, które będą procentować w całym dorosłym życiu. Zależą one ściśle od preferencji smakowych w okresie niemowlęctwa i wczesnego dzieciństwa, dlatego tak ważne są wczesne doświadczenia żywieniowe. Menu dziecka do trzeciego roku życia powinno zdecydowanie różnić się od menu dorosłych, co wynika z jego intensywnego wzrostu i rozwoju. Z badań wynika, że aż 32% dzieci do trzeciego roku życia ma nieprawidłową masę ciała oraz duże niedobory wapnia, żelaza, witaminy D, a 75% otrzymuje w codziennym jadłospisie za dużo cukru, a 83% za dużo soli.

Badania nutrigenetyczne przynoszą odpowiedź na pytania dotyczące optymalnego menu zapewniającego najlepszy rozwój dziecka, preferencji smakowych, zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia w przyszłości chorób cywilizacyjnych i ujawniają przyczyny najczęstszych nietolerancji pokarmowych. Warto wykonać je już na starcie.

 

mgr inż. Justyna Stępniewska

Dyplomowana dietetyk z wieloletnim doświadczeniem w dietetyce klinicznej. Ukończyła Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie oraz podyplomowe studia Poradnictwo Dietetyczne w Instytucie Żywności i Żywienia. Posiada uprawnienia edukatora żywieniowego z zakresu odżywiania kobiet w ciąży, niemowląt i małych dzieci uzyskane w ramach ogólnopolskiego programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Ambasada Urody